Bezorging door heel Nederland Optimaal rijcomfort Premium onderdelen 30 dagen bedenktijd

Zijn fatbikes legaal?

Fatbikes hebben de laatste jaren de fietswereld veroverd met hun opvallende dikke banden en veelzijdigheid op verschillende terreinen. Ondanks de grote populariteit van deze fietsen, gaan er veel vragen rond over de legaliteit en het gebruik ervan. Zijn fatbikes legaal om mee te rijden op te openbare weg? In deze blog vertellen we je meer over de legaliteit van fatbikes en duiken we dieper in de wetten en regels rondom het gebruik ervan.

Wat is een fatbike?

Een fatbike is een uniek soort fiets met opvallend brede banden, vaak rond de tien centimeter, ontworpen voor optimale grip en stabiliteit op zachte en oneffen terreinen zoals zand, sneeuw en modder. Voor extra gemak en veelzijdigheid zijn er elektrische fatbikes uitgerust met een 250W motor en een batterij. Deze elektrische aandrijving is meestal geplaatst in de naaf van het achterwiel of het midden van het frame. Dankzij deze elektrische ondersteuning wordt het navigeren op uitdagende terreinen, zoals heuvels of lange afstanden, aanzienlijk minder vermoeiend. Deze fietsen zijn ideaal voor diverse recreatieve activiteiten, variërend van off-road fietsen tot strandritten en avontuurlijke tochten in afgelegen gebieden.

Zijn fatbikes legaal op de openbare weg?

In Nederland is het volledig legaal om met een elektrische fatbike op de openbare weg te rijden, mits deze voldoet aan bepaalde specificaties. De fiets moet een maximale snelheid van 25 kilometer per uur kunnen bereiken en uitgerust zijn met een elektromotor van maximaal 250 watt. Fietsen die aan deze criteria voldoen, worden wettelijk als gewone fietsen beschouwd. Dit betekent dat er geen helmplicht is en dat ze op fietspaden mogen worden gebruikt. Het vermogenslimiet van 250W is ingesteld om de veiligheid op fietspaden en in stedelijke gebieden te waarborgen. Fietsen die deze limieten overschrijden, zijn niet alleen op de openbare weg maar meestal ook op privéterrein verboden. Het is belangrijk op te merken dat de regelgeving in andere landen, zoals België en Duitsland, kan verschillen en dat daar mogelijk hogere vermogens zijn toegestaan.

Heeft de fatbike een gashendel?

Niet op alle fatbikes zit er standaard een gashendel. Het is dan ook alleen toegestaan om gebruik te maken van een gashendel die ondersteuning geeft tot maximaal 6 km/u zonder te trappen. Als je met de gashendel een hogere snelheid behaalt zonder te trappen, mag je in Nederland niet de openbare weg op. Dit is omdat de fatbike dan als een bromfiets gezien wordt en zonder kenteken en WA-verzekering mag je hiermee niet de openbare weg op. 

Fatbike Sport op een vlonder

Boetes en inbeslagname

Wanneer je betrapt wordt met een illegale, opgevoerde fatbike, kun je hiervoor een boete krijgen. De boete bedraagt de eerste keer €290,-. Bij een tweede overtreding zijn de kosten gelijk, maar wordt je fiets ook in beslag genomen.

Opvouwbare fatbike kopen

Ben je op zoek naar een fiets die het beste van twee werelden heeft? Dan is een opvouwbare fatbike zeker wat voor jou! Je hebt het gemak van comfortabel fietsen met meer grip, maar ook de voordelen van het eenvoudig opvouwen tot een compact formaat. De opvouwbare fatbike kan je dankzij het compacte formaat makkelijk mee naar binnen nemen. Ben jij op zoek naar een opvouwbare fatbike? Dan ben je bij Spark Bike aan het juiste adres. Wij bieden twee modellen fatbikes, namelijk de Sport en de Sport Touring.

Ja, ik wil graag een proefrit maken

✅ Gratis en vrijblijvend
✅ Persoonlijke begeleiding
✅ Probeer meerdere modellen

Kom langs in onze showroom en vergelijk al onze elektrische fietsen. Voel zelf het verschil en vind de fiets die perfect bij jou past.

Ja, ik wil graag een proefrit maken

Kom langs in onze showroom en vergelijk al onze elektrische fietsen. Voel zelf het verschil en vind de fiets die perfect bij jou past. 

✅ Gratis en vrijblijvend
✅ Persoonlijke begeleiding
✅ Probeer meerdere modellen

Deel dit bericht: